Δράσεις

Για περισσότερα ... ΚΛΙΚ στους τίτλους ή στις εικόνες!

Με αφορμή την ημέρα αυτή, και στα πλαίσια της ενότητας " Ο άνθρωπος" που προσεγγίζουμε φέτος θα μιλήσουμε για τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες Με ποιό τρόπο αυτό που τους λείπει τους κάνει ξεχωριστούς, τί ανάγκες έχουν αλλά και πόσο ίδιοι είναι κατά τα άλλα με όλους μας.


4. Γιορτάζουμε εμείς ή οι άλλοι για μας;

Τελικά είμαστε «καημένα»...

ή μας βλέπουν οι άλλοι σαν «καημένα»;

Σας φαινόμαστε «καημένα»;



9. Η συζήτηση ξεκίνησε σήμερα με το βιβλίο του Ανδρικόπουλου: "Δυο παπούτσια με καρότσι".


12.The pet shop"

Ταινία μικρού μήκους του σκηνοθέτη ΜΙΧΑΗΛ-ΓΑΒΡΙΗΛ ΖΕΝΕΛΗ που εύστοχα καυτηριάζει τη στάση μας προς την αναπηρία και προβληματίζει έντονα.


15. «Ο καλύτερός μου φίλος»

δραστηριότητες για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία 3/12

Ο Ανδρέας τραυματίστηκε σε τροχαίο και η ζωή του μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα άλλαξε!
Κοντά του ο Γιώργος, ο καλύτερός του φίλος!
Η χορδή τελικά τεντώθηκε, αλλά δεν έσπασε...

Οι παρακάτω δραστηριότητες μπορούν να γίνουν μετά την αφήγηση του παιδικού διηγήματος "Ο καλύτερός μου φίλος". Για περισσότερα ΚΛΙΚ στην εικόνα!


21. «Άφησέ με θα τα καταφέρω! Δεν είμαι από πορσελάνη... Μπορώ να κάνω ό,τι κάνεις με διαφορετικό τρόπο.»


Το θέμα των παιδιών με ιδιαιτερότητες το προσεγγίζει πάρα πολύ ωραία το βιβλίο της Θεοδοσίας Καραγιάννη η οποία είναι ψυχολόγος και εκπαιδεύτρια στις Σχολές Γονέων, και λέγεται "Ο Τρυφερούλης Μικροφτερούλης", εκδ., Φαντασία.


5. Βιντεάκια




13. ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΔΡΑΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Τα πιο γνωστά παιχνίδια που μπορούμε να παίξουμε σαν αφόρμηση για το θέμα... για περισσότερα κλικ στην εικόνα.


16. Ταινίες με θέμα:Άτομα με ειδικές ανάγκες

Οι ταινίες διακρίνονται για την όμορφη απόδοση θεμάτων που αφορούν τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Επίσης, πολλές από τις ταινίες αφορούν καταστάσεις που σχετίζονται με κοινωνικά θέματα που αντιμετωπίζουν γενικότερα τα παιδιά και οι έφηβοι στο σχολείο (π.χ. ρατσισμός) και στην οικογένεια. Μπορείτε να τις δείτε είτε ως αντικείμενο ψυχαγωγίας και ενημέρωσης, είτε ως έναυσμα για προβληματισμό, συζήτηση, ευαισθητοποίηση διαφόρων κοινωνικών ομάδων. Κλικ ΕΔΩ!


17. «Η σκληρή κυρία Πλάκα»

ένα διαφορετικό παραμύθι για τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, δραστηριότητες

Το παραμύθι καταφέρνει να απομυθοποιήσει την Σκλήρυνση κατά Πλάκας με επιτυχία, καθώς στο φόντο μιας ασθενούς μητέρας, πρώην μπαλαρίνας, η μικρή της κόρη ζωγραφίζει τα δικά της όνειρα: να γίνει κι εκείνη μπαλαρίνα, ισάξια της μητέρας της.  ΚΛΙΚ στην εικόνα...

22. «Φένια, η αγαπημένη των ήχων» - Γιώτα Κ. Αλεξάνδρου


3. Πολλοί, ανάμεσα τους και εγώ, δεν χρησιμοποιούμε αυτή την ορολογία, δηλαδή «παιδιά με ειδικές ανάγκες», αλλά την ορολογία «παιδιά με ειδικές ικανότητες. Κάποιοι δεν συμφωνούν με αυτό τον όρο.

Άλλες δραστηριότητες που μπορούν να κάνουν παιδαγωγός και παιδιά για να καταλάβουν πως είναι ένα παιδί που έχει κάποια αναπηρία και πως εναρμονίζεται με το σύνολο και πως μπορεί να συμμετέχει:

  1. Πάρτε ένα καρότσι, έστω και αν είναι μωρού, και αφήστε τα παιδιά να βοηθήσουν, να κάνουν βόλτα το παιδί που κάθεται στο καρότσι.
  2. Μείνετε όρθιοι σε κύκλο στην αυλή και προσπαθήστε να παίξετε παιχνίδια, ακόμη και με αντικείμενα. Για παράδειγμα με μια μπάλα. Πετάμε και ανταποκρινομαστε στο πέταγμα της μπάλας.
  3. Πάρτε πινέλα και ζωγραφίστε..... όχι με τα χέρια αλλά με το στόμα, με τα δάχτυλα των ποδιών. Τα παιδιά θα ανακαλύψουν νέους τρόπους και νέα μοτίβα ζωγραφικής.

Για να καταλάβουν τα παιδιά, τα άτομα που δεν έχουν κάποια από τις 5 αισθήσεις τους:

  1. Κλείστε με ένα μαντίλι τα μάτια ενός παιδιού και βοηθήστε το να κινηθεί μες την τάξη, ακόμη και αν χρειάζεται βοήθεια να στηριχτεί σε κάποιον.
  2. Κλείστε τα μάτια σας, και προσπαθήστε να καταλάβετε με την οσμή διάφορες μυρωδιές, όπως μπαχαρικά, λαχανικά με μυρωδιά και συναφή, τα οποία θα έχει φέρει η παιδαγωγός μέσα σε κουτάκια
  3. Κλείστε την μύτη σας και δοκιμάστε ταυτόχρονα να γευστείτε ή και να αγγίξετε διάφορα υλικά όπως ελεύρι, φακές, φασόλια, ζάχαρη, αλάτι και συναφή.

8. Ύστερα μιλήσαμε

για κάποιες άλλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με αναπηρίες και καταλήξαμε στο συμπέρασμα οτι πρέπει να τους βοηθάμε και να τους προσέχουμε όπως μπορούμε!

.... Για περισσότερα Κλικ ΕΔΩ!

11.Ο 12χρονος Χρήστος χάνει σιγά-σιγά την όρασή του,

είναι όμως προικισμένος μουσικός. Μη νιώθοντας άνετα στο σχολείο το σκάει συχνά, για να παίξει βιολί κοντά σ' ένα γερο-φαροφύλακα, δάσκαλό του στη ζωή και σε τη μουσική.


14. Video


18. 9+1 τραγούδια για κάθε είδους αναπηρία!


19. Μια δραστηριότητα προσομοίωσης


20. Η θέληση νικά την αναπηρία.

Πανέμορφα στιγμιότυπα Τέχνης σπάνιας δύναμης από τη Σιμόνα η οποία γεννήθηκε χωρίς χέρια. Η ιδιαιτερότητά της δεν στάθηκε εμπόδιο στη ζωή της και την καταξίωσή της ως μπαλαρίνα κι ερμηνεύτρια χορού...

και μετά προσπαθήστε να ζωγραφίσετε το ίδιο σχέδιο ή χορέψετε τον ίδιο χορό ...


Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε