5 Φεβρουαρίου 

Ο Serge Tisseron από τους πιο γνωστούς Γάλλους ψυχαναλυτές-ψυχίατρους, στη χώρα του, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη μελέτη των σχέσεων των νέων με τις νέες τεχνολογίες και τις επιπτώσεις της τεχνολογίας της πληροφορίας στους νέους ανθρώπους, ανέπτυξε το 2008 τον κανόνα «3-6-9-12». Τι μας λέει όμως αυτός ο κανόνας ? Για περισσότερα ΚΛΙΚ στην εικόνα!

Ο σκοπός αυτού του video είναι να μιλήσει στα παιδιά, μέσα από τις εικόνες ενός παραμυθιού, για τους κινδύνους που κρύβει η μη ασφαλής χρήση του διαδικτύου. Το αρχικό video στο οποίο έγινε επεξεργασία (ελληνικοί υπότιτλοι, συρραφή των 3 κεφαλαίων), ανήκει στο facemoods (Promoting Responsible Online Surfing). 


ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΗΣ ΝΕΤ-EUROVISION.ΤΙΤΛΟΣ: HEALTH IN EUROPE - GAME ADDICTION για παιδιά και γονείς!


Συμβουλές για την ασφαλή περιήγηση των παιδιών στο διαδίκτυο. 


Βίντεο animation του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, με πρακτικές συμβουλές για μικρούς και μεγάλους, για μια ασφαλέστερη περιήγηση στο διαδίκτυο, και με πληροφορίες για την προστασία μας.  


Βασικές συμβουλές για την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου και του κινητού τηλεφώνου 


Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο διαδίκτυο

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε, σε μια εικονογραφημένη λίστα για το γραφείο μας!

Το internet είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας και δεν μπορούμε και δεν πρέπει να προσπαθούμε να αποκλείσουμε τα παιδιά μας από τη χρήση του. Άλλωστε, κάθε όχι που λέμε σε ένα παιδί και κάθε περιοριστικό μέτρο που του θέτουμε μπορεί να έχει τα ακριβώς αντίθετα αποτέλεσματα. Γι' αυτό εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι να μυήσουμε εμείς τα παιδιά στον μαγικό κόσμο της τεχνολογίας και του internet, ενημερώνοντάς τα για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν για την ασφάλειά τους. Στην παρακάτω λίστα θα βρείτε όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε και να κάνουμε ως γονείς ώστε τα παιδιά μας να χαίρονται το ίντερνετ χωρίς να κινδυνεύουν.

Η φάρμα του Διαδικτύου


Πολύ ωραίο βιβλίο ιδιαίτερα για τα παιδιά του Δημοτικού.  
Στο παρακάτω βίντεο βλέπουμε μία παράσταση σε σχολείο, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Βερόνικας Σαμαρά και του Γεωργίου Κορμά και μπορούμε να ακούσουμε ένα απόσπασμα και ένα τραγούδι...

Όπως λοιπόν σε μια βόλτα σε ένα Παγκόσμιο Χωριό παραμονεύουν διάφοροι κίνδυνοι, το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και σε μία περιήγηση στο Διαδίκτυο! Τους γνωρίζετε; Στη συνέχεια περιγράφονται οι βασικότεροι κίνδυνοι καθώς και ο τρόπος με τον οποίο τα παιδιά από το Ζάνειο Πειραματικό Γυμνάσιο Πειραιά τους αντιλήφθηκαν και τους περιέγραψαν κατά την πλόγησή τους στο Διαδίκτυο: 

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος παρουσίασε την ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας στην οποία υπάρχουν τα παιχνίδια τα οποία μπορούν να παίξουν με ασφάλεια τα παιδιά στο Διαδίκτυο.

Ο ιστότοπος στον οποίο οι μαθητές μπορούν να παίξουν είναι ο www.cyberkid.gov.gr . Περιλαμβάνει δεκαέξι παραδοσιακά παιχνίδια, όπως ο γκρινιάρης, το σκάκι, η ντάμα κ.α., τα οποία θα είναι προσβάσιμα σε όλους τους επισκέπτες ανάλογα με την ηλικία τους.

Το περιεχόμενο του cyberkid.gov.grhttps://www.cyberkid.gov.gr/ έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα. Τον ιστότοπο παρουσίασε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλης Σφακιανάκης, παρουσία του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ, Δημήτρη Τσακνάκη, του κλαδάρχη Ασφάλειας Ηλία Γεωργόπουλου, του κλαδάρχη Τάξης Δημήτρη Σοφιού, του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια, του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου.

Το Διαδίκτυο που Θέλουμε (The Web We Want) είναι ένα εκπαιδευτικό εγχειρίδιο για χρήση από εφήβους 13-16 ετών, το οποίο αναπτύχθηκε με και από νέους ανθρώπους. Το περιεχόμενο και η προσέγγιση, σχεδιασμένα για να συντονιστούν με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις των νέων σήμερα, έχουν ως στόχο να προκαλέσουν προβληματισμό σχετικά με θέματα όπως τα ψηφιακά αποτυπώματα, η φήμη, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις. Την ίδια στιγμή, μια ποικιλία από πρακτικές ασκήσεις καλούν τους νέους να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και να διερευνήσουν τις δικές τους διαδικτυακές πρακτικές.

ΚΛΙΚ στην εικόνα!

Το Tagged είναι μια βιντεοταινία μικρού μήκους που αναπτύχθηκε από το πρόγραμμα Cybersmart της Αρχής Επικοινωνιών και Μέσων Ενημέρωσης Αυστραλίας (Australian Communications and Media Authority) και προτείνεται για εφήβους μαθητές ενθαρρύνοντάς τους να συζητήσουν τις βασικές ηθικές υποχρεώσεις τους όταν βρίσκονται on-line. Διερευνώνται ζητήματα όπως η εκτεταμένη επίδραση του κυβερνοεκφοβισμού (cyberbullying), το πώς οι χρήστες του Διαδικτύου μπορούν να διαχειριστούν τη φήμη τους στον ψηφιακό χώρο και το πώς οι online επικοινωνίες ενδέχεται να έχoυν πραγματικές συνέπειες. Η ταινία συνοδεύεται από ευέλικτα σχέδια μαθήματος και συνεντεύξεις των ηρώων, οι οποίοι εκ των υστέρων κάνουν χρήση ρεαλιστικών σεναρίων και δραστηριoτήτων έτσι ώστε να ενθαρρύνουν τους εφήβους να υιοθετήσουν θετικές διαδικτυακές συμπεριφορές που θα συνεχίσουν μέχρι την ενηλικίωση. Η ταινία Tagged, οι συνεντεύξεις των χαρακτήρων και τα σχέδια μαθήματος βρίσκονται τώρα online στο www.cybersmart.gov.au/tagged

ΚΛΙΚ στις εικόνες!

Οι «υποκλοπείς ταυτότητας» χρησιμοποιούν συνήθως διάφορους τρόπους για την απόσπαση προσωπικών δεδομένων των θυμάτων τους. Για παράδειγμα είναι δυνατό να προσποιούνται ότι είναι κάποια πρόσωπα που το θύμα γνωρίζει ή πρέπει να εμπιστεύεται ...Έχετε ποτέ σκεφτεί πόσο «επιρρεπείς» μπορεί να είστε στο να «πέσετε» θύμα υποκλοπής ταυτότητας; Το τεστ θα σας βοηθήσει να ελέγξετε τον εαυτό σας και να δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τους κινδύνους υποκλοπής της ταυτότητάς σας. -->

Το KidRex είναι μια ασφαλής μηχανή αναζήτησης για παιδιά που αξιοποιεί τη μηχανή Google. Εκμεταλλεύεται τις ρυθμίσεις για ασφαλή αναζήτηση της μηχανής, αυτό ισχύει για όλους, καθώς επίσης έχουν δημιουργήσει δική τους βάση με "ευαίσθητα" λήμματα, στα αγγλικά, αλλά όχι στα ελληνικά. Το KidRex θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς ως η παιδική μηχανή αναζήτησης, αυτό όμως δε θα τους απαλλάξει από τη φυσική τους παρουσία δίπλα στα παιδιά και την απαιτούμενη καθοδήγηση. 

Αυτή η σειρά των πολύ ενδιαφέρων κινουμένων σχεδίων φτιάχτηκε από την eSlovensko. Στόχος τους ήταν να δημιουργηθεί μια σειρά με κινούμενα σχέδια για παιδιά που να εστιάζεται στην ασφάλεια των παιδιών και των νέων σε θέματα που αφορούν στο διαδίκτυο, τα κινητά και τις νέες τεχνολογίες. Το έργο λειτουργεί σαν ένα εργαλείο πρόληψης για τα παιδιά, παρουσιάζει έξυπνα στους έφηβους ένα καθρέφτη της ανάρμοστης συμπεριφοράς και δίνει στους ενήλικες την δυνατότητα να μάθουν. 

Ιστορία & Κουίζ: Η Μίσυ ...βρέθηκε! - Τρομοκρατία από τρίτους. Απαιτεί εγκατάσταση Microsoft Silverlight

Μια ιστορία κινουμένων σχεδίων για το πώς ο Μιχάλης και η γάτα του ενσωματώθηκαν στο νέο τους σπίτι και το νέο τους σχολείο. Το θέμα της ιστορίας είναι πώς να κάνει κανείς φίλους και πώς να σταματήσει την τρομοκρατία από τρίτους, τόσο στην αυλή του σχολείου όσο και στο Διαδίκτυο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ασκήσεις και τελική εξέταση. 


Το απέραντο δάσος διηγείται την ιστορία του εννιάχρονου Νικόλα που μαθαίνει πώς να χρησιμοποιεί τον υπολογιστή και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Η ιστορία, μεταξύ άλλων, εξηγεί στους αναγνώστες τι είναι το Διαδίκτυο και τι μπορούν να κάνουν εκεί. Συγχρόνως, οι αναγνώστες μαθαίνουν ότι το Διαδίκτυο περιέχει και κακά πράγματα και ότι πρέπει να προστατεύονται από αυτά. 


Εδώ μπορείς να μάθεις πώς να σερφάρεις στο Διαδίκτυο με ασφάλεια και πώς να μπορείς να αποφεύγεις πιθανούς κινδύνους και δύσκολες καταστάσεις στο Διαδίκτυο. θα βρεις διασκεδαστικά κουίζ και παιχνίδια γνώσεων! 


Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου δημιούργησε ένα διαδικτυακό οδηγό χρήσης του Διαδικτύου για παιδιά από 6 έως 12 ετών - αλλά και χρήσιμο για όλες τις ηλικίες. Ο οδηγός εστιάζει σε τέσσερα βασικά θέματα: ασφάλεια, επικοινωνία, ηλεκτρονική παρενόχληση, διασκέδαση. Στην online πλατφόρμα του οδηγού τα παιδιά αλλά και οι γονείς τους θα βρουν συμβουλές, χρυσούς κανόνες, κουίζ, παζλ και παιχνίδια, μέσω των οποίων αποκτούν τις απαραίτητες πληροφορίες για την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου.O οδηγός μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους εκπαιδευτικούς για τη δημιουργία δραστηριοτήτων μέσα στην τάξη.Οι χρήστες έχουν, επίσης, τη δυνατότητα να «κατεβάσουν» στον υπολογιστή τους τον ειδικό Οδηγό Ασφάλειας σε μορφή PDF, ο οποίος περιλαμβάνει δύο βιβλιαράκια ασφαλείας για το Διαδίκτυο - τον οικογενειακό οδηγό διασκέδασης και τον οδηγό για γονείς που μπορούν να χρησιμοποιήσουν και οι εκπαιδευτικοί - μαζί με 12 κάρτες περιπτώσεων γύρω από θέματα ασφαλούς χρήσης του Διαδικτύου, τις οποίες μπορούν να κόψουν τα παιδιά και στη συνέχεια να διαβάσουν και να συζητήσουν μαζί με τους γονείς ή τους δασκάλους τους.


Τα παιδιά, αφού έχουν δημιουργήσει το δικό τους ήρωα - που μπορεί να είναι από πειρατής μέχρι ιππότης ή δασοφύλακας- πρέπει να τον ή να την κατευθύνουν ώστε να περάσει μέσα από το δάσος, όπου μαζέυει πάπυρους που αφορούν τη συμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού καθώς και άλλους θησαυρούς, αποφεύγοντας τα δηλητηριώδη μανιτάρια. Το παιχνίδι Wild Web Woods ενδείκνυται για παιδιά ηλικίας 3 ετών και άνω. Το παιχνίδι αυτό είναι σχεδιασμένο να σε βοηθήσει να καταλάβεις το Διαδίκτυο και να σου δώσει τις ικανότητες να γίνεις σοφός χρήστης του, ενώ παίζεις και διασκεδάζεις. Αυτό το δωρεάν διαδικτυακό παιχνίδι αποτελεί μέρος του προγράμματος του Συμβουλίου της Ευρώπης ''Χτίζοντας μια Ευρώπη για τα παιδιά και μαζί με τα παιδιά''. Μίλησε στους γονείς και στους δασκάλους σου γι αυτό το παιχνίδι διότι ακόμα και οι γονείς και οι δάσκαλοι πρέπει επίσης να μαθαίνουν. Οδηγίες: Αφού συνδέσεις τα καλώδια σωστά, η περιπέτεια στο δάσος του internet αρχίζει..... 


Οι καινούργιοι φίλοι της Άννας είναι η συνέχεια της ιστορίας το Απέραντο Δάσος και πρωταγωνίστρια είναι η ξαδελφούλα του Νικόλα, η Άννα. Η ιστορία αναφέρεται στο δημόσιο χαρακτήρα του Διαδικτύου, στους κανόνες συμπεριφοράς στο Διαδίκτυο, καθώς και στη δημοσίευση φωτογραφιών και τα πνευματικά δικαιώματα. 

Ιστορίες για παιδιά 13 έως 16 ετών


Η ιστορία με τίτλο η Ομάδα της Ρώμης αρχίζει όταν η Έμμα, που συμμετέχει στη θεατρική ομάδα του σχολείου και παίρνει ένα θεατρικό έργο από έναν άγνωστο με τον οποίον συνομιλεί ηλεκτρονικά. Η ιστορία αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στα πνευματικά δικαιώματα, την προστασία των υπολογιστών και τη σημασία της χρήσης των κωδικών πρόσβασης.

Η ιστορία Μπλεξίματα και Συμβάντα περιλαμβάνει σύντομες ιστορίες που αναφέρονται στην ορθότητα των πληροφοριών που υπάρχουν στο Διαδίκτυο, θέματα υπευθυνότητας κατά τη δημοσίευση φωτογραφιών και κειμένου, τη γνωριμία με άλλους μέσω Διαδικτύου και τα διομότιμα δίκτυα στο Διαδίκτυο. 

Η εκστρατεία Get Safe Online, η πρώτη Εκστρατεία Ευαισθητοποίησης του Κοινού σχετικά με την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο παρέχει σαφείς, αξιόπιστες και πρακτικές συμβουλές για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο, δίνοντας τη δυνατότητα ακόμα και στους πιο ευάλωτους χρήστες να προστατεύονται όταν είναι συνδεδεμένοι στο Διαδίκτυο.

Αυτές οι σελίδες παρέχουν υλικό υποστήριξης ειδικά σχεδιασμένο για παιδιά και νέους ανθρώπους, για τους δασκάλους τους, καθώς και για τους γονείς και τους κηδεμόνες τους. Ελπίζουμε ότι τα διαδραστικά σενάρια, τα κουίζ, τα σχέδια μαθημάτων "Έτοιμοι να ξεκινήσουμε" θα βοηθήσουν προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ο Φίλιππος, 17 ετών, μαθητής που υπέστει σχολικό και διαδικτυακό εκφοβισμό... Περισσότερα ΕΔΩ!  

Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε